Zootjes zijn ontworpen door een moeder die niet de juiste slofjes kon vinden voor haar baby.
Door haar creatieve achtergrond was ze in staat om haar eigen babyslofje te ontwikkelen en toen andere ouders enthousiast reageerden was er een markt gecreëerd. Begonnen als een product van thuisvlijt, worden Zootjes nu geproduceerd door kwaliteitsproducenten die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van milieu en fairtrade.

De basis van Zootjes is een A-kwaliteit bio-leer. Door haar zachtheid en warmte is dit leer ideaal voor baby’s en geeft het een gevoel van lopen op blote voetjes. Iets wat alle baby’s en peuters heerlijk vinden. Het leer heeft een goede grip en geeft goede steun bij de eerste stapjes. Klittenband op de hiel zorgt voor een ideale pasvorm en zorgt ervoor dat de slofjes niet makkelijk van het voetje glijden. Zootjes hebben een trendy design, zijn veilig en milieuvriendelijk. Het ideale geschenk en heel comfortabel voor de baby.

Pas laat in de 20e eeuw werd men zich bewust van de schadelijke effecten van de traditionele manier van looien. Onder invloed van het internationaal groeiende milieubewustzijn, zijn geleerden op zoek gegaan naar stoffen die leer kunnen maken zonder de negatieve milieueffecten.

Bio-leer is leer waarin de schadelijke stoffen afwezig zijn of in hoeveelheden die niet schadelijk zijn voor mens en milieu. Bio-leer is ook makkelijk afbreekbaar.

Ook heeft men voor een beter productieproces gezorgd. Afvalproducten en -water worden dusdanig behandeld dat zij niet schadelijk zijn voor de omgeving.

Wat zijn de verschillende onderdelen van het looiproces?

Voorbereidende fase
De huid wordt ontdaan van ongewenste huidcomponenten.

Looien
Looien is het proces waarbij de proteïne van de huid verandert in een stabiel materiaal dat geschikt is voor babyslofjes. De huiden worden in een cilindervormige trommel geweekt in looivloeistof. Terwijl de trommel langzaam draait, wordt de huid doorweekt met looivloeistof. Dit proces wordt regelmatig gecontroleerd om een gelijkmatige penetratie te waarborgen. Het looiproces van bio-leer maakt gebruik van een combinatie van synthetische looistoffen en natuurlijke plantenextracten. Het gebruik van schadelijke chemicaliën zoals chroom, zware metalen, formaldehyde, SCCP’s, vluchtige organische stoffen en alkylfenolethoxylaten wordt vermeden.

Drogen
De huid wordt geschaafd, opnieuw gelooid en bevochtigd. Maar bovenal wordt in deze fase de huid gedroogd, soepel gemaakt en gekleurd.

Afwerking
Bio-leer wordt nauwelijks afgewerkt, waardoor het open blijft tijdens gebruik en het na verloop van tijd een ‘vintage’ look krijgt.